Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Doctor's Formulas και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.

ΒΡΕΣ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ για εσένα!

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ AMERICAN HEART ASSOCIATION - Υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συνδέονται με υγιέστερο εγκέφαλο

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ AMERICAN HEART ASSOCIATION - Υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συνδέονται με υγιέστερο εγκέφαλο

Ωμέγα-3 για την υγεία του εγκεφάλου

Το θέμα της Εφημερίδας της American Heart Association για το τεύχος Οκτωβρίου αναφέρει την ανακάλυψη Φινλανδών ερευνητών για τη μείωση των «σιωπηλών» εμφράκτων του εγκεφάλου και των μεταβολών της λευκής ουσίας σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα στο πλάσμα φωσφολιπιδίων μακράς αλύσου ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA ).

Τα «σιωπηλά» έμφρακτα, είναι μικρές βλάβες του εγκεφάλου που προκαλούνται από έλλειψη ροής του αίματος και συνδέονται με τη μείωση των δεξιοτήτων σκέψης και εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 20% των υγιών ηλικιωμένων ατόμων.

Για την τρέχουσα έρευνα, ο Jyrki Κ. Virtanen και οι συνεργάτες του μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν τους συμμετέχοντες ηλικίας 65 ετών και άνω, στην Cardiovascular Health Study υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία (MRI) του εγκεφάλου μεταξύ των ετών 1992 και 1994.

Από αυτή την ομάδα, 2.313 άτομα υποβλήθηκαν σε επαναληπτική εξέταση MRI μετά από πέντε χρόνια.

Εκείνοι με ένα ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικής ισχαιμικής προσβολής, ή των οποίων τα δεδομένα για τα επίπεδα των λιπαρών οξέων ήταν ελλιπή, αποκλείστηκαν από την παρούσα μελέτη.

Τα δείγματα πλάσματος αναλύθηκαν για φωσφολιπίδια πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Εκείνων που τα μακράς-αλύσου ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (EPA, DHA και DPA) επίπεδα ήταν μεταξύ των κορυφαίων 25%, από τους συμμετέχοντες 2293, συγκρίθηκαν με εκείνων των οποίων τα επίπεδα ήταν μεταξύ των χαμηλότερων 25%, βρέθηκαν να έχουν 40% χαμηλότερο κίνδυνο υποκλινικού εμφράκτου που εντοπίστηκαν κατά το πρώτο MRI.

Ακόμη αυτών των οποίων τα επίπεδα μακράς αλύσου ωμέγα-3 ήταν υψηλότερα, είχαν επίσης λιγότερες μεταβολές της λευκής ουσίας σε σύγκριση με εκείνες στη χαμηλότερη ομάδα.

«Ανάμεσα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, υψηλότερα επίπεδα φωσφολιπιδίων μακράς αλύσου ωμέγα-3 PUFA σχετίστηκαν με χαμηλότερη εμφάνιση υποκλινικών εμφράκτων και καλύτερη λευκής ουσίας σε μαγνητική τομογραφία," οι συντάκτες γράφουν.

"Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης ψαριών, η κύρια πηγή μακράς αλύσου ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, για την υγεία του εγκεφάλου σ’όλη τη διάρκεια της ζωής."


Η εικόνα του άρθρου προέρχεται απο το Credit Score Geek

Δείτε ακόμα...

Εξειδικευμένα συμπληρώματα για κάθε σας ανάγκη
Join us on social media