Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Doctor's Formulas και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.

ΒΡΕΣ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ για εσένα!

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PLOS ONE - Τα Ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από το αλκοόλ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PLOS ONE - Τα Ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από το αλκοόλ

PLoS ONE MAGAZINE - Ιούλιος 2014.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουλίου 2014 στο περιοδικό PLoS ONE δείχνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ιχθυέλαια μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από μερικές από τις μακροπρόθεσμες  δυσμενείς επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι Michael A. Collins, PhD, Edward J. Neafsey, PhD, του Loyola University του Σικάγου Stritch της Ιατρικής Σχολής, μαζί με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού αξιολόγησε τις επιδράσεις της κατανάλωσης αιθανόλης σε αρουραίους.

Μετά από εκτενή αποδεδειγμένο νευροεκφυλισμό σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μεταξύ των ζώων στα οποία προκλήθηκε η δηλητηρίαση με αιθανόλη, η ομάδα μελέτησε τις επιδράσεις της αιθανόλης σε καλλιεργημένα κύτταρα εγκεφάλου αρουραίου. Ενώ τα κύτταρα που είχαν υποστεί επεξεργασία με αλκοόλη, ανέπτυξαν  σημαντική φλεγμονή και κυτταρικό  θάνατο, η προσθήκη του ωμέγα-3 πολυακόρεστου λιπαρού οξέος δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) απέτρεψε την επίδραση έως και 90%.

Είναι ενδιαφέρουσα, μια μετα-ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από τους Δρ Collins και Δρ Neafsey που δημοσιεύθηκε το 2011 στο  περιοδικό της  Νευροψυχιατρικής και θεραπείας  , κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με προστατευτική επίδραση έναντι της  νοητικής  εξασθένησης  και της άνοιας καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Ένας πιθανός λόγος για το φαινομενικά αντιφατικό εύρημα, είναι η αύξηση της φυσικής κατάστασης των κυττάρων του εγκεφάλου ως αποτέλεσμα του στρές που προκαλείται από το χαμηλό επίπεδο αλκοόλ, σε αντίθεση με τη καταστροφή και την άνοια που προκαλείται από την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

"Το ιχθυέλαιο έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τη διατήρηση της ακεραιότητας του εγκεφάλου σε χρόνιους χρήστες οινοπνεύματος," σχολίασε ο Δρ Collins. "Τουλάχιστον, είναι απίθανο ότι θα τους βλάψει." Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι είναι εντάξει με το να πάρουν μερικές κάψουλες ιχθυελαίων και στη συνέχεια να συνεχίζουν να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ."

Δείτε ακόμα...

Εξειδικευμένα συμπληρώματα για κάθε σας ανάγκη
Join us on social media