Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Doctor's Formulas και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.

ΒΡΕΣ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ για εσένα!

Nurses Health Study - Τα υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Nurses Health Study - Τα υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Αύγουστος 2014.

Ευρήματα που προέρχονται από τη μελέτη Nurses Health Study δείχνουν μια προστατευτική επίδραση του μαγνησίου από τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες.

Στη μελέτη, που περιγράφηκε online στις 12 Αυγούστου 2014 στο περιοδικό Stroke της Αμερικανικής καρδιολογικής εταιρείας, περιλαμβάνονται 459 συμμετέχουσες στην Nurses 'Health study που παρουσίασαν ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο πριν από τον Ιούνιο του 2006 και ισάριθμo δείγμα ελέγχου ίδιας ηλικίας, εθνικότητας και άλλων  παραγόντων.

Τα δείγματα αίματος συλλέχθηκαν μεταξύ 1989 και 1990 αναλύθηκαν για επίπεδα μαγνησίου. Σ' αυτέs που τα επίπεδα μαγνησίου ήταν μεταξύ των χαμηλότερων από τις συμμετέχουσες είχαν 34% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σχέση με εκείνες των οποίων τα επίπεδα ήταν μεταξύ των υψηλοτέρων.

Εκείνες των οποίων τα επίπεδα ήταν χαμηλότερα από 0,82 μικρομόρια ανά λίτρο, είχαν 57% μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και 66% υψηλότερο κίνδυνο θρομβωτικού εγκεφαλικού επεισοδίου από τις γυναίκες που είχαν υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου.

Για τους Sally N. Akarolo-Anthony και τους συνεργάτες της, η συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων μαγνησίου και του κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο έχει αξιολογηθεί και σε μια άλλη προοπτική μελέτη.

Επισήμαναν ακόμη ότι, αν και υπάρχει μόνο 1% του μαγνησίου του σώματος στο πλάσμα, τα επίπεδα συνδέονται στενά με το ενδοκυττάριο μαγνήσιο και θα μπορούσε να είναι καλύτερος δείκτης της κατάστασης του μαγνησίου από τη διατροφική πρόσληψη. Σημειώνουν ακόμη ότι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της υπέρτασης, έχουν συσχετισθεί με μειωμένα επίπεδα μαγνησίου, και ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι του σχηματισμού θρόμβων στο  αίμα.

"Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι τα  χαμηλά επίπεδα  μαγνησίου στο πλάσμα μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου”, συμπεραίνουν οι συγγραφείς. "Εάν επιβεβαιωθεί, τα ευρήματά μας ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, διότι η ανεπάρκεια του μαγνησίου είναι δυνητικά τροποποιήσιμη”.

Δείτε ακόμα...

Εξειδικευμένα συμπληρώματα για κάθε σας ανάγκη
Join us on social media